Nieuwsbrief 12 en een Nieuwjaarsgroet, Stichting Diwa

December 2018

Met deze nieuwsbrief brengen we u graag op de hoogte van Diwa’s ‘Skills Training Center’ activiteiten en delen we graag onze plannen voor 2019.

We introduceren ook graag een lid van ons Pakistaanse team. Lees zijn persoonlijke verhaal aan het einde van deze nieuwsbrief.

Wij, ons team in Pakistan en onze studenten wensen u een voorspoedig 2019 en willen u graag bedanken voor uw betrokkenheid.

Jan Dirk Schouten,

Secretaris, Stichting Diwa

Lopende activiteiten, Skills Training Center Francisabad

Door Shahlla Gill

Inmiddels al meer dan twee jaar zijn we bezig met onze vaardigheidstrainingen; opleiding coupeuse en de training voor schoonheidsspecialiste in Francisabad, Gujranwala, Pakistan. Het programma is een succes. In het begin kwamen de studenten alleen uit Francisabad. Nu komen er ook meisjes uit de omgeving, tot 3-4 kilometer verwijderd van Francisabad.

Er is veel gebeurd sinds begin dit jaar. In januari kregen de klaslokalen nieuwe vloeren met tegelwerk van lokaal marmer en werden de wanden geschilderd. De set-up van de cursus schoonheidsspecialiste kreeg een upgrade met een nieuw wandmeubel met een grote spiegel en een nieuwe behandelstoel. De naaimachines werden voorzien van motoren, zodat de studenten hun handen vrij hebben bij het naaien. Ook is er een eerste nieuwe moderne naaimachine aangeschaft, zodat studenten vertrouwd kunnen raken met nieuwe, moderne technologie. Een stalen kast is aangeschaft om het materiaal en de machines in op te bergen. Het klaslokaal voor de naailessen is voorzien van werktafels, stoelen en een strijktafel.

We willen graag ons bestaande programma verdiepen en uitbreiden. Daarom zijn we begonnen met een nieuwe naaicursus, gericht op het maken van herenkleding. In Pakistan is het gebruikelijk dat mannenkleding door mannen wordt gemaakt. De meisjes die de opleiding Coupeuze volgen willen echter erg graag ook mannenkleding leren maken en zijn erg enhousiast.

We hebben een professionele kleermaker gevonden die deze cursus herenkleding wil geven. De studenten, maar ook onze vrouwelijke docent, leren nu hoe ze herenkleding moeten maken. De duur van de cursus is 3 maanden. Na afronding van de cursus zal onze vrouwelijke docent in staat zijn les te geven in het maken van zowel mannen als vrouwenkleding. Aan het einde van de cursus kunnen de studenten een T-shirt, een overhemd en een broek maken. Elke student maakt een portfolio, waarin ze hun vaardigheden aan de hand van werkstukken kunnen tonen.

Plannen voor 2019

We willen het lesprogramma nog verder verbeteren en de studenten beter begeleiden door het aanbieden van een persoonlijk ontwikkelingsplan. De docenten begeleiden elke student individueel om hun vaardigheden en hun capaciteiten te ontwikkelen.

Volgend jaar willen we bijeenkomsten organiseren met vrouwengroepen in ons trainingscentrum. Eens per twee maanden komen 10-15 vrouwen bijeen om voorlichting te krijgen en te praten over gezondheid en hygiëne gerelateerde onderwerpen. Voor elke bijeenkomst nodigen we iemand uit met kennis over het betreffende onderwerp.

We hebben ook plannen om een medisch kamp te organiseren in Francisabad. Veel mensen komen nooit bij een dokter en worden niet voorgelicht over mogelijke ziektes, besmettingen of complicaties. De mensen van Francisabad kunnen een gratis medische check-up krijgen. Deze check up wordt georganiseerd in samenwerking met een professionele dokter en verpleegster. We helpen mensen daarbij met medicijnen voor kleine algemene aandoeningen en verwijzen mensen, als dat nodig is door naar lokale ziekenhuizen.

Het verhaal van Dominee Akram, Diwa Foundation Pakistan

Interview door Raheel Gill

Mijn naam is dominee Akram Masih. Ik ben 54 jaar oud. Ik ben full-time dominee in Kings Ways Presbyterian Church Francisabad. Daarnaast vervul ik mijn plicht als vice voorzitter van Diwa Foudation Pakistan. Na mijn schooltijd had ik verschillende banen voor kortere tijd, als beveiliger en onderwijzer. Ik deed zelfs werk op dagelijkse loonbasis om mijn brood te verdienen.

In 1990 trouwde ik met Musarat. God gaf ons drie zonen en twee dochters. Alle kinderen krijgen onderwijs. Onze oudste dochter Nimra en zoon Hanook geven zelf ook parttime les, naar het volgen van hun studie.

In 1996 werkte ik als supervisor bij een bedrijf waar ik een Koreaanse Dominee en zijn vrouw ontmoette. Ik raakte geïnspireerd door hun werk in Pakistan en raakte geïnteresseerd in evangelisatie werk. Ik zegde mijn werk op en begon als evangelist, als onderdeel van hun team. Ik deed mijn pastorale studie van 2008 tot 2011 in Faisalabad. Mijn ordinatie was in 2011 en sindsdien werk ik als dominee in Kings Way Church Francisabad.

Er zijn meer dan 25 families lid van onze kerk. Naast de diensten op zondag organiseren we verschillende activiteiten, zoals zondagschool, jeugdprogramma’s, vrouwenbijeenkomsten en bidstonden, elke woensdagavond. We hebben ook een schooltje voor basisonderwijs. Dit doen we op eigen kracht en met eigen middelen.

Op een dag werk ik uitgenodigd om een meeting van Diwa bij te wonen. Ik vind wat ze doen erg goed en waardevol en was geïnteresseerd om samen te werken en onderdeel te worden van het Diwa Foundation Team. Ik aanvaarde daarna de functie van vice voorzitter.

Diwa Foundation doet goed werk voor de ontwikkeling en emancipatie van vrouwen. In onze samenleving hebben vrouwen weinig kansen om zichzelf te ontwikkelen. Diwa voorziet in een platform voor vrouwen in de vorm van een trainingscentrum voor beroepsvaardigheden. In het trainingscentrum kunnen ze zichzelf ontwikkelen en vaardigheden leren, waardoor ze meer onafhankelijk worden en in staat zijn hun families financieel te steunen.

Tot mijn verantwoordelijkheden bij Diwa behoren het stimuleren van bewustwording met betrekking tot de cursussen en de voordelen die deze cursussen hebben, deur aan deur bezoeken om mensen te motiveren en eens per maand, na de zondagdienst, mensen te informeren over de project-activiteiten. Ouders willen vaak hun dochters thuishouden. Als Diwa Team doen we erg ons best om deze ouders te motiveren en hun dochters naar ons centrum te sturen om er beroepsvaardigheden te leren.

Als dominee en als lid van Diwa Foundation draag ik bij aan het welzijn van onze Christelijke gemeenschap in Francisabad.

Talen