Jan Dirk Schouten
Stichting Diwa, juni 2021
Pakistan kampt op dit moment met een derde coronagolf. De grootste dreiging is de Indiase variant. Deze keer heeft de regering van Pakistan een gedeeltelijke lockdown ingesteld, alleen in de gebieden waar corona met een hoog percentage wordt geregistreerd.
De overheid verplicht mensen zich te laten vaccineren en heeft in het hele land speciale coronavaccinatiecentra ingericht. Toch aarzelt een groot deel van de mensen nog om zich te laten vaccineren, vanwege valse voorlichting: 'fake news' op sociale media. Nu heeft de overheid het publiek gewaarschuwd dat als mensen zich niet laten vaccineren en zich niet aan de regels houden, er in juli een grote coronagolf zal komen.
Studenten hebben weer veel geleden in derde coronagolf. Scholen waren helmaal gesloten. In juni gaan de scholen weer open en gaan er regelmatig kinderen naar school. Maar de eindexamens worden nog uitgesteld.
Klimaatverandering is een ander probleem in Pakistan. De winter was extreem koud en nu in de zomer is het extreem warm. In Lahore en Gujranwala is het op dit moment 50 graden overdag. Mensen zijn deze extreme temperaturen niet gewend. Vooral arbeid in de buitenlucht is op dit moment bijna onmogelijk. Daarnaast is het vinden van ander werk tijdens corona lastig.
Extra Corona-hulp
De komende maanden juli en augustus willen we 30 kwetsbare gezinnen noodvoedselpakketten aanbieden. De kosten van een pakket bedragen ongeveer €20,-. Op één pakket kan een gemiddeld gezin drie weken tot een maand overleven. Zo helpen we de meest kwetsbare gezinnen om deze moeilijke tijd te overleven.
Donaties om dit programma te ondersteunen zijn meer dan welkom!
Activiteiten Vaardigheidstrainingcentrum
Er vinden nog regelmatig activiteiten in het vaardigheidstrainingscentrum plaats. Tijdens deze coronapandemie werden er aangepaste cursussen georganiseerd in kleine groepjes.
Veel van onze studenten zijn meisjes en vrouwen uit de buurt. Studenten komen met veel plezier naar de cursussen vanwege de goede kwaliteit cursussen en faciliteiten.
Voor meisjes is het ook een moment van vrijheid en ontmoeting. Vaak vieren ze verjaardagen in het centrum en eten ze samen.
Het Diwa trainingscentrum wordt steeds populairder in de omliggende gebieden. Meisjes motiveren zelf hun ouders om hen de cursussen te laten volgen. Lokale predikanten nemen contact op met Diwa Foundation en bevelen jonge jongens en meisjes aan voor de cursussen.
Trip naar Lahore
In april heeft het Diwa-team een uitje voor studenten naar Lahore georganiseerd. Lahore is een mooie oude stad in de Punjab met veel geschiedenis. Ze hebben verschillende plaatsen bezocht: musea, de dierentuin, minar-e-Pakistan (het monument voor de onafhankelijkheid van Pakistan) en een christelijk boekencentrum.
Deze trip was een mooie gelegenheid voor studenten om uit te gaan en te genieten. Diwa is van plan vaker trips zoals deze te organiseren.
Studiesponsorprogramma
Stichting Diwa ondersteunt op dit moment 21 studenten. Dit jaar willen we meer studenten ondersteunen. Ons beleid is om die studenten te helpen die willen studeren, maar vanwege financiële beperkingen niet in staat zijn om door te gaan en hun diploma's af te ronden. We hebben basisschool-, middelbare school-, hogeschool- en universitaire studenten. Hoger niveau studenten volgen verpleegkunde, natuurkunde en B-apotheek diploma's. De kosten variëren per studieniveau. Momenteel betalen we tussen de 11 tot 23 euro per student per maand.
Onze begeleider betaalt het schoolgeld rechtstreeks aan de scholen. Ook houdt hij maandelijks de vorderingen van elke leerling in de gaten.
Clean Pakistan: bewustwordingscampagne huishoudelijk afval
Stichting Diwa start een bewustwordingscampagne in Francisabad voor gedragsverandering om op een goede manier om te gaan met huishoudelijk afval en het milieu.
Huishoudelijk afval is een grote uitdaging in Pakistan. Door gebrek aan middelen en capaciteit zijn gemeenten niet in staat om het afval goed in te zamelen en af te voeren. Alleen grote steden zoals Lahore en Karachi hebben een gedeeltelijk inzamelings- en verwijderingssysteem, maar de rest van het land heeft geen officiële stortplaatsen en geen gemeentelijk inzamelings- en verwijderingssysteem. Mensen gooien hun afval op de lege percelen. In bijna elke straat is wel een vuilnisberg die in de lokale taal “rorri” wordt genoemd. Dit veroorzaakt gezondheidsproblemen, ondergrondse vervuiling van drinkwater, stank en vieze buurten. In Pakistan hebben veel mensen last van hepatitis en maagproblemen door drinkwaterbesmetting.
Voor veel mensen is het niet ongewoon om vuilnis gewoon ergens op straat te gooien. Mensen zijn zich vaak niet bewust van wat vuilnis doet met hun omgeving en met hun gezondheid. Het is nodig om dit probleem bij de mensen onder de aandacht te brengen.
In de campagne wordt gefocust op twee doelen. Het opzetten van een huis-aan-huis vuilnisinzameling door een lokale groep en het verminderen van gebruik van wegwerpplastic, met name plastic tassen.
Diwa start deze bewustwordingscampagne in eerste instantie als een proefproject voor 6 tot 8 maanden in Francisabad. Onderdeel van deze campagne is het zoeken naar een manier waarop de gemeenschap het probleem van de vervuiling kan benaderen en oplossen. Als de campagne positieve resultaten heeft, zal Diwa contact opnemen met de lokale overheid voor samenwerking.
Met onze kleermakersstudenten hebben we duurzame winkeltassen gemaakt als onderdeel van de campagne. De tassen zijn bedrukt met ons campagnelogo. De boodschappentassen worden gratis uitgedeeld tijdens onze bijeenkomsten. Er wordt een film gemaakt over afvalproblemen en de oplossingen. Deze film wordt gemaakt door jonge leden van Diwa Gujranwala. Deze film zal worden vertoond tijdens bewustwordingsbijeenkomsten en zal ook worden geüpload op sociale media voor een grotere impact.
Zie hier een stukje van de film. https://youtu.be/rS80JBu4uVk
Greetings from Pakistan!
Hallo, Ik ben Nadeem Inayat. Ik ben 32 jaar oud. Ik ben getrouwd met Sumaira en heb twee kinderen. Mijn zoon Ophir is 2 jaar oud en mijn dochter Irene is 2 maanden. Ik woon in Francisabad Gujranwala. Zelf kom ik uit een groot gezin. We zijn zeven broers en zussen. Ik ben nummer zes.
Mijn ouders waren analfabeet, maar wilden wel graag dat hun kinderen naar school zouden gaan. Helaas stierf mijn vader in 1992, toen ik vier jaar oud was, bij een verkeersongeval. De wens van mijn ouders werd vervuld door mijn moeder met de hulp van mijn oudere broer en zus. Ik ben in 2011 afgestudeerd in bedrijfskunde. Hierna heb ik mijn Master of Divinity (M.Div.) gevolgd en ben in 2014 afgestudeerd aan het Gujranwala Theological Seminary. Sindsdien werk ik als Pastor in King's Way Church en ben ik betrokken bij Diwa Foundation Gujranwala. Mijn doel is om te werken voor de glorie van God en voor het welzijn van de mensheid.
Talen
- Nederlands
- English
- اردو