Stichting DIWA
oktober 2010
Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van Stichting Diwa. Met deze regelmating verschijnende nieuwsbrief houden we u op de hoogte van onze activiteiten.
Stand van zaken, komende activiteiten
De kop is eraf! Sinds januari dit jaar staat Stichting Diwa geregistreerd bij de kamer van koophandel en inmiddels hebben we ook de anbi-status verkregen bij de belastingdienst. Dat betekent dat we bekend staan als Algemeen Nut Beogende Instelling en er geen belasting hoeft te worden betaald over de schenkingen die we ontvangen. Als vrijwilligersorganisatie zijn we er ook trots op dat bijna al onze inkomsten worden besteed aan onze projecten.
Stichting Diwa wil zich inzetten voor onderwijs voor kansarme mensen in Pakistan.
Volgens het UNESO Global Monitoring Report 2010, Reaching the Marginalized, gaan in Pakistan weinig kinderen naar de lagere school (56% kinderen van 5-9 jaar). Dit is één van de laagste cijfers in de wereld! Analfabetisme komt met name voor onder arme mensen op het platteland en in sloppenwijken. Er is een kleine vooruitgang, maar nog steeds ligt Pakistan ver achter op andere landen in Zuid Azie.
Geboren worden als meisje is nog altijd een nadeel. Geografische isolatie, armoede en sociale uitsluiting zijn belangrijke redenen dat veel mensen nog niet bereikt zijn. De conclusie van het UNESCO rapport is dat veel en sterke aandacht voor gemarginalizeerde groepen noodzakelijk is, om de doelstelling te halen dat ieder kind naar school kan gaan.
De inzameling en de fondsenwerving voor het Steenbakkers Onderwijs Project van Stichting Diwa zijn in volle gang (zie voor meer informatie de website van Diwa). Verschillende kerken en organisaties hebben hun steun al toegezegd, maar er moet nog veel gedaan worden om onze doelstelling voor dit jaar te halen!
Voor dit jaar staan er verschillende activiteiten gepland waarvoor iedereen wordt uitgenodigd! Zo is er op zaterdag 20 november aanstaande een workshop broodbakken waarvan de opbrengst gaat naar het Steenbakkersproject en vrijdagavond 10 december is er een pre-X-mass Party met onder andere pakistaanse hapjes en muziek.
Vesper en presentatie kunstwerk
In juni was er een bijzondere vesper in het kleine kerkje, net buiten de dijk in Giessen (Nbr). Hier werd een houtsnijwerk gepresenteerd van Bert Kersten en was er de eerste presentatie van het Steenbakkers Onderwijsproject van Stichting Diwa. De vesper werd geleid door dominee Gerrit de Fijter.
Het kunstwerk werd gemaakt ter gelegenheid van de opening van het kantoor te Giessen van het bedrijf Schouten en heeft de titel: Geef ons heden ons dagelijks brood.
Kersten is bakker in het dagelijks leven. Hij leidt een bijzonder leven dat gewijd is aan het bakken van brood en het maken van kunst. Veel van zijn werken zijn overal ter wereld te zien. Hij schenkt zijn kunst aan organisaties over de gehele wereld en hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan het werk dat ze doen.
Pakistan, een impressie uit eerste hand (deel 1)
door Elbert van Vulpen
In september 2007 had ik het voorrecht in Pakistan de bruiloft mee te vieren van Jan Dirk Schouten en Shahlla Gill. Alleen al de vliegreis ernaar toe maakte grote indruk. Het laatste stuk vanaf Abu Dhabi was ik in de Boeing een van de weinige westerlingen. Bijna voortdurend werd ik bekeken met de blik: Wat gaat hij nu doen in Pakistan? Toeristen komen er immers nauwelijks. Mijn buurman reageerde verbaasd over de christelijke bruiloft. Hij zei neerbuigend dat christenen in Pakistan “only do the cleaning jobs, like toilets”. Kortom daar had ik geen ticket voor moeten kopen. Ik werd alleen maar nieuwsgieriger.
Wat gaat hij nu doen in Pakistan?
We landden in Lahore enkele weken nadat de zogenaamde Rode Moskee in Islamabad was ontzet. De politieke situatie was extra gespannen. Snel werden we in een busje gestopt, de gordijnen gingen dicht en reden we weg. Vanaf dat moment werd ons levensritme bepaald door Pakistani. Ons horloge en onze westerse obsessie voor tijd werden uitgeschakeld. Zelfs de organisatie van een bruiloft is niet strak te regelen, dit werd nog eens versterkt doordat de bruiloft tijdens de ramadan plaatsvond.
Kortom daar had ik geen ticket voor moeten kopen. Ik werd alleen maar nieuwsgieriger.
We stortten ons in het verkeersgewoel. Het gekrioel van een Aziatische miljoenenstad laat zich alleen beleven, niet omschrijven. Lahore is de 2e stad van Pakistan met ruim 10 miljoen inwoners. De mensenmassa’s zijn zo enorm dat het je duizelt. In West Europa kennen we dat niet, hoogstens is het te vergelijken met de Kalverstraat op zaterdagmiddag. Daar gaat het dag in, dag uit door. Een Indiase student vroeg mij eens midden op Hofplein in Rotterdam: Where are the people? Hij begreep niet dat Hofplein het centrum van Rotterdam was met zichtbaar nauwelijks mensen aanwezig.
Wat me het meest verbaast is dat het gedrag van deze mensen niet te duiden is. Om een voorbeeld te noemen: rijdt daar iemand midden op de dag met een kip achterop zijn fiets, in hartje Lahore. Wat moet zo iemand daar? Heeft hij nu wel of geen werk? Zo ben je toch niet efficiënt bezig, zou je als westerling denken? En zo zie je voortdurend duizenden mensen.
Een Indiase student vroeg mij eens midden op Hofplein in Rotterdam: Where are the people?
We werden door de bruidegom uitstekend gehuisvest in een nieuw hotel in de stad Gujranwala. Bij het binnentreden hadden wel gezien dat de deuren van het hotel ijzeren rolluiken had. Dit heeft bijna elk huis of winkel. We kregen een raar gevoel toen ’s avonds de luiken dicht gingen en elke nacht letterlijk voor de deur een bewaker met geweer lag. We hadden zelf geen sleutel. Wat te doen bij brand? Daar hebben we maar niet aan gedacht, het was voor onze veiligheid. Ieder die enigszins welgesteld is of tot een kwetsbare groep behoort, moet zich zo laten bewaken.
Dit viel me ook op bij de bruiloftslocatie. Dit was een groot, ommuurd terrein in Gujranwala met daarop het theologische seminarie, diverse christelijke kerken en een reeks woningen, gegroepeerd in een grote tuin. Een compound noemden de Pakistani het. Bij de poort werd iedereen gefouilleerd door de bewakers met uzi. Christelijke families wonen graag bij elkaar in de buurt om elkaar de broodnodige ondersteuning te verlenen. Pakistan is dominant islamitisch. De oproep allah akbar vanaf de moskeeën komt elk dagdeel als het aanzwellende geluid van een zwerm bijen.
Wordt vervolgd.
Volg een broodbakworkshop bij Bakkerij Kersten!
Bakkerij Kersten heeft haar bakkerij in Kralingse Veer ter beschikking gesteld voor een workshop broodbakken. De opbrengst zal gaan naar het Steenbakkers Onderwijsproject van Stichting Diwa.
Tijdstip: 20 november 2010, van 14.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: €20,- p.p.
Plaats: Bakkerij Kersten
Zebrastraat 36
3064 LS Rotterdam
Pre-X-mas Party
En zet dit ook vast in je agenda! Pre-X-mas Party op vrijdagavond 10 december, met Pakistaanse hapjes en muziek! Tijd en plaats worden nog bekend gemaakt.
Geef je op via info@stichtingdiwa.nl of bel: 06 412 846 89.
Print zelf een poster of folder van Stichting Diwa! Ga naar www.stichtingdiwa.nl.
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief kan hier.
Bijlage | Grootte |
---|---|
Folder Workshop Broodbakken | 57.57 KB |
Talen
- Nederlands
- English
- اردو